Scroll to top
Back

Cetatea Sucidava

Scroll

01. Descriere

Cetatea Sucidava este situată pe malul Dunării, la câțiva km de marginea localității Corabia. Această așezare tip cetate a fost întemeiată de către trupele romane între anii 257-275 d.Hr., fiind vorba despre un castru roman de apărare cu 8-10 turnuri, care cuprindea în interior și o așezare urbană, inclusiv o bazilică paleocreștină, băi romane și străzi pavate. De asemenea, în cetate se găsește și o fântână secretă, o remarcabilă realizare arhitecturală. Romanii au construit această fortificație pe locul unei metropole mai vechi, identificată ca fiind capital tribului dacic al sucilor. Lângă această cetate a fost ridicat și podul lui Constantin cel Mare, cu o lungime de circa 2.400 metri, care începând cu anul 328 permitea traversarea Dunării, legând Sucidava cu așezarea Oescus. Din acest pod nu se mai vede decât un picior.
Orașul a fost refăcut și mărit de câteva ori sub stăpânire bizantină, în vremea lui Teodosiu al II-lea, apoi Iustinian cel Mare, dar a fost și distrus și prădat prin invaziile hunilor. Se pare că a fost complet abandonat de bizantini în jurul anului 600. Cetatea supraviețuiește totuși vremurilor, astfel încât ea apare în relatări istorice din vremea lui Mihai Viteazul ca fiind o garnizoană de apărare la Dunăre contra armatelor otomane.
Multe bucăți de cărămidă au încă pe ele vizibil semnul peștelui, un simbol creștin timpuriu. Cel mai de interes element istoric este Fântâna Secretă, care a fost construită în secolul VI, dar a fost descoperită abia în anul 1958, astfel încât în interior au fost găsite neatinse multe vestigii istorice cu o valoare inestimabilă. Evident rolul ei era acela de a asigura aprovizionarea cu apă a cetății în vremea asediilor îndelungate.
Un fapt inedit este descoperirea legată de încălzirea locuințelor, care se făcea printr-un sofisticat sistem de tuburi aflate sub pardoseală, o soluție inovativă la vremea respectivă. Cetatea este ridicată din cărămidă arsă și din blocuri masive de piatră, reușind să reziste foarte bine celor aproape 2.000 de ani de istorie zbuciumată. La intrarea în cetate se află amenajat un mic muzeu unde vizitatorii pot admira câteva dintre obiectele descoperite aici, podoabe de bronz, inele din plumb, sigilii, fragmente de ceramică, chiar și obiecte de cult sub formă de cruce, deoarece biserica de aici este considerată ca fiind prima biserică creștină descoperită în spațiul dintre Dunăre și Carpați. Biserica avea forma unei nave, cu altarul orientat spre răsărit. Lângă altar au fost descoperit schelete îngropate în rit creștin, cu capul la apus, picioarele la răsărit și mâinile pe lângă corp. Tot în interiorul bisericii au fost găsite diverse artefacte creștine, opaițe cu toartă cruciformă, cruciulițe din bronz, resturi de ceramică cu inscripții creștine.

Descarcă PDF
Hotel-restaurant City, oraș Slatina

Hotel-restaurant City, oraș Slatina

Adresă: Strada Ecaterina Teodoroiu  nr.1, oraș Slatina, județul Olt
iulie 17, 2019
Teatrul Național din Caracal

Teatrul Național din Caracal

Clădirea Teatrului Național din Caracal este cu siguranță una dintre cele mai reprezentative și...
iulie 17, 2019
Mănăstirea Studina

Mănăstirea Studina

Este o mănăstire relativ nouă, primele lucrări au început în 1994, prin zidirea unei...
iulie 17, 2019
Mănăstirea Clocociov

Mănăstirea Clocociov

A fost atestată încă din timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521), când era menţionată într-un...
iulie 17, 2019
Mănăstirea Brâncoveni

Mănăstirea Brâncoveni

La începutul secolului al XVI-lea boierii Brâncoveni ridică ansamblul arhitectural ce le va purta...
iulie 17, 2019
Mănăstirea Strehăreți (Strihăreți)

Mănăstirea Strehăreți (Strihăreți)

Este atestată prima dată în 1478, fiind menţionată în mai multe documente din 1578,...
iulie 17, 2019
Hotel-restaurant Retro, oraș Caracal

Hotel-restaurant Retro, oraș Caracal

Adresă: Strada Radu Șerban nr.2, oraș Caracal, județul Olt
iulie 17, 2019
Restaurant Trattoria del Gusto, oraș Slatina

Restaurant Trattoria del Gusto, oraș Slatina

Adresă: Strada Independenței Bl. T1 parter, oraș Slatina, județul Olt
iulie 17, 2019
Restaurant Coquette Bistro, oraș Caracal

Restaurant Coquette Bistro, oraș Caracal

Adresă: Piața Victoriei nr. 14, oraș Caracal, județul Olt
iulie 17, 2019
Mănăstirea Călui

Mănăstirea Călui

Numit în vechime şi Cepturoaia, așezământul a fost ridicat în 1515, în timpul domnitorului...
iulie 17, 2019